Kombucha

Har tappat upp Kombucha i veckan, silat och smaksatt.
Gjorde en delning av svampen och fixade till en sats som present till en kompis.

Jag dricker Kombucha varje morgon som ”medicin”. Denna brygd hjälper de goda bakterierna i magen. Eftersom största delen av immunförsvaret sitter i magen, hjälper Kombuchan mig att inte bli sjuk. Det är viktigt för mig då jag äter cellgifter.

Kombucha hjälper nog de flesta, med vissa undantag, människor som är känsliga mot jäst ska nog inte pröva. Om man prövar ska man veta att kroppen reagerar ganska mycket de första dagarna. Man blir pruttig och går och smyg fiser. Sen går det över och man märker inget när man dricker det dagligen. Jag dricker ca 2dl om dagen.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/a76/82351811/files/2015/01/img_6823.jpg

Annons

8 reaktioner till “Kombucha”

  1. Ska snart tappa upp ny omgång, lägger ett recept då!
   Kolla om det finns någon som säljer svamp ”scoby” runt där du bor.
   Eller så kanske ni har någon som säljer flaskor med Kombucha.
   Om flaskorna är oprocessade så kan man göra Kombucha genom att använda den brygden.
   Hör av dig annars så kan jag skicka en svamp.
   Teresa

   Gilla

   1. Hej, nu har jag gjort min Kombucha, tack för tipset!! En fråga bara: jag har fått veta att jag ska undvika rött kött för att det är inflammations-triggare. Du verkar ha sån ”sten-koll” på detta med autoimmunitet och kost, så jag bara undrar om du vet att du ”får” äta rött kött? Det är nämligen den enda cravingen jag har; jag kan drömma om mina grillade burgare av högrevsköttfärs…TACK för bästa informativa bloggen, jag följer den med nyfikenhet och får sån inspiration av din matlagning!!

    Gilla

   2. Hej!
    Har du fått någon diagnos ännu? Se till att få komma till specialistsjukvård, kräv det! Man kan säga att en reumatologläkare kan vara jätteduktig men denne ser bara noterna en och en, specialisterna i Lund ser allt och hör musiken. För dem blir det ett sammanhang. De kan svara på sannolikheter….

    Till din fråga.
    Av vem har du fått veta detta med rött kött? Det finns ju lite olika rekommendationer när det gäller kost, autoimmunitet och Paleo.

    Paleo som kost tycker ju att rött kött är en optimal proteinkälla.
    ”Paleomom” som egentligen heter Sarah Ballantyne har skrivit en bok ”The Paleo approach”. I den framhåller hon istället inälvsmat som en bra basföda.

    Rött kött sägs ju bl.a öka risken för exempelvis Cancer. Ofta har vi med SSc problem med reflux och att maten ligger kvar i magsäcken alldeles för länge. Kanske är detta en anledning varför du fått rekommendationen att inte äta rött kött.

    Jag försöker tänka växtbaserat men med en proteinkälla till. Rött kött äter jag, fast bara ibland. Mest blir det nog långkok eller köttfärsrätter. Det jag personligen mår bäst av verkar vara att äta lite mat, typ ett mål mat om dagen, som består av många bra näringskällor. Sen jag dricker mycket vätska som Rooibos-te och buljong.

    Kolla in Karl Hulténs sida om du ännu inte hittat dit.
    http://www.karlhulten.se
    Han är superduktig på att förklara hur olika saker vi äter egentligen påverkar våra kroppar.

    Långt svar.
    Teresa

    Gilla

   3. Hej tack för ditt svar! Jo, jag har surfat runt på Karl sidor men jag aktar mig för att anlita honom pga att jag gått på nitar tidigare när jag anlitat andra liknande kunniga, då jag blivit mycket mycket sjukare. Men jag lär mig av hans kostförslag etc. Jag har fått diagnos Sjögrens, har Raynaud och är ANA-positiv med centrometra formen och har utretts för Sklerodermi som mina antikroppar visar mest mot. Men mina symtom är mer mot SLE och jag behandlas medicinskt mot SLE. Jag har en reumaläkare på Karolinska som jag ändå tycker har koll på mig men jag ska fråga om remiss till Raunaudkliniken igen då min ”Raya” blivit mycket sämre och jag är mycket mer köldkänslig nuförtiden. När det gäller rött kött så var det en överläkare på reumatologen i Sunderbyn som sa det till mig för 20 år sedan när jag var där på min första stora undersökning (jag hade fått Raynaud och de hade upptäck mitt ANA). Hon sa bara som en rekommendation att man upptäckt att många med reumatiska besvär mår bättre av att inte äta rött kött… Vilka specialister i Lund menar du? Tack återigen för svaret ditt! Stay warm! /Lena

    Gilla

   4. Hej!
    Jag har inte heller haft Hultén som konsult men jag gillar honom och det han skriver. Var på en föreläsning, som han höll i höstas som jag tyckte var jätteintressant.

    Rött kött räknas som inflammationshöjande, så det är nog därför rekomendationen ges. Tror nog att om man äter det tillsammans med socker, processad mat, andra inflammationshöjande livsmedel, gluten osv, så ökar man risken för allt…

    Avdelning 51 i Lund är en specialistavdelning / forskningsknuten som sägs vara bäst i Sverige på Systemisk skleros.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s