Kycklingsoppa AIP

Har en vän som också har Sklerodermi, Monica. Hon ska nu pröva att äta AIP = Det autoimmuna protokollet. Det är en variant av Paleo, Så nu ska jag sympati-äta det jag med, ikväll och ibland framöver.

Vad går AIP ut på?

Egentligen kan man enkelt säga att det finns ett samband mellan autoimmuna sjukdomar och läckande tarm. ”Leaking gut” Ofta har de som har autoimmuna sjukdomar problem med uppsvälld buk, reflux, smärtor och kramper och överkänslighet mot olika livsmedel.

Ibland kan det vara svårt att veta vad som kom först, hönan eller ägget.

AIP är ett sätt att äta som utesluter de flesta inflammationshöjande och autoimmun-triggande livsmedel. Och som då läker den läckande tarmen.

Det kan vara svårt att lämna sitt trygga ätande, sin ”comfort food” men jag lovar att det är väl värt det.

Man äter AIP under ca en månad, vissa blir så fast att de aldrig slutar. Sedan återinför man livsmedel ett och ett under två-veckors faser. Mitt första att återinföra var ägg, det var värst att klara sig utan.

Varför kanske ni undrar, ska man äta så galet kontrollerat, och hur lyckas man.

Till saken hör, att många av dem som äter AIP, har ett mål, ett viktigt mål, att få möjlighet/ chans till att må bättre. Om man slipper bara en bråkdel av de smärtor och symtom som de flesta av oss aldrig ens hört talas om, så är det en kamp som är värd att ta, det sista halmstrået.

Om ni vill ha en bra inköpslista på vilka livsmedel som är ok att äta ska ni gå till Karl Hultén sida.

WWW.karlhulten.se

Den inköpslistan levde jag med under mycket lång tid, som en snuttefilt.

Så ikväll blev det kycklingsoppa AIP

Recept:

Kyckling ( jag hade rester som jag använde)
Kokosmjölk 2 x 3dl
Kycklingbuljong, 2 msk eller 2tärningar använd helst benbuljong eller ekologisk socker-och gluten fri.
Broccoli, en bukett
Champinjoner 4-5 stycken i bitar
5 cm riven ingefära
Örtsalt – ekologisk

2015/02/img_7298.jpg

Till lunch blev det bara buljong och te.
Det funkar det också!

2015/02/img_7291-0.jpg

5 reaktioner till “Kycklingsoppa AIP”

  1. Åh fina goa ❤️ Den soppan låter jättegod. Den lagar jag i morgon. Jag märker att jag fastnat i gamla spår och så det är verkligen roligt att tänka nytt. Tack för inspirationen 💕

    Gilla

  2. Den smakade jättebra. Maken tyckte tom att det var det godaste han ätit på länge. Dottern var höroch åt och hon spetsade sin med citron. Jättegott 💕

    Gilla

    1. Egen benbuljong så vitt jag vet, jag har tidigare använt Markattans buljonger trots att det står att de kan innehålla spår av gluten. Nu har jag en ekologisk grönsaksbuljong utan massor av tillsatser. Om du inte orkar koka egen så kolla din hälsokost.

      Gilla

Lämna en kommentar